מחומש ההורות - מודל להורות מיטיבה

״מחומש ההורות״ הוא מודל ייחודי הכולל חמישה עקרונות (חמש צלעות לבית) שלפיהם ההורים צריכים לפעול בכדי למלא את הצרכים של ילדיהם: להיות שותפים, להיות מנהיגים הומאניים, להביע אהבה ללא תנאי, לפתח עצמאות ולהנהיג כללים.

בכל עקרון ועקרון יש כלים שיאפשרו לכם ליישם את השיטה הייחודית ולהביא אותה לידי ביטוי מלא בהורות שלכם.

להיות שותפים

ילד זקוק לכך שהמטפלים המשמעותיים שלו (בדרך כלל  שני ההורים) יהיו שותפים ומעורבים בחינוכו. שותפות מדגישה את הגיבוי ההדדי בין המטפלים. כשההורים נותנים גיבוי הדדי זה לזה הם גורמים ליצירת גבולות ברורים בינם לבין ילדיהם. כמו כן חשובה השותפות בין ההורים ובין המחנכים, המטפלים והמדריכים של הילד במסגרות חינוכיות, טיפוליות והעשרתיות.

גם כאשר מדובר בהורות יחידנית, חשוב למצוא את השותף הפעיל הנוסף במערכת (סבתא שמסייעת, מטפל/ת, חבר/ה המעורבים בגידול הילדים) ולקיים איתם את השיח על שותפות ומעורבות.

על ההורים להיות מנהיגים שמקנים לילדים שלהם ערכים, ונורמות התנהגות (אחד הערכים החשובים: כבוד ושוויון ערך האדם).  כמנהיגים, ההורים מיישמים את עקרונות המחומש  בנחישות, עקביות, התמדה ודוגמא אישית. אם יש צורך ההורים מבצעים שינויים בהתנהגותם כלפי ילדיהם.

להיות מנהיגים הומאניים

הצורך הבסיסי של בני אדם הוא באהבה ובהרגשה שהם רצויים ומשמעותיים לזולת. צורך זה יש לספק לילד מלידתו ועל ידי כך הוא יגדל בביטחון. יש חשיבות לנוכחות הורית, אמפתיה, אכפתיות וביטויי אהבה בחיי היומיום של הילד. התנהגויות אוהבות של ההורים אינן קשורות למידה בה הילד  עונה על ציפיותיהם (אהבה ללא תנאי). חשוב להפריד בין כעסים על התנהגויות הילד לבין אהבה ללא תנאי.

להביע אהבה ללא תנאי

לפתח עצמאות

מרגע לידתו מתחיל תהליך הנפרדות של הילד מהוריו וגיבוש העצמאות שלו. זהו תהליך פיזי (מתחיל לנשום לבד) ותהליך רגשי-חברתי. במסע זה הילדים מגבשים תחושת זהות עצמית ולומדים להסתדר בכוחות עצמם בעולם. ככל שהילדים רוכשים עצמאות שתואמת את גילם הם בעלי בטחון ובעלי יכולת ליצירת קשרים משמעותיים עם חבריהם.

חשוב לזכור: אנו יולדים את ילדינו עבורנו (נרקיסיסטי ואגואיסטי) אבל עלינו לגדלם  עבורם!

ילד צריך כללים בחיי היומיום משום שמפחיד לעשות דברים ללא הגבלה. פעילות ללא כללים גורמת לפחד מן העולם הגדול (דחפים וחופש) – הכללים משמשים כ"מעקה לתהום".
מטרה נוספת בכללים היא שילדים ילמדו בתוך משפחותיהם כיצד יש להסתדר בעולם בו אי אפשר לקבל כל שרוצים (גן, ביה"ס, צבא, עבודה ועוד). החשיבות הגדולה ביותר בהנהגת כללים לפיכך היא הבהירות שלהם, היכולת לומר אותם בצורה עקבית.
גיבוי הדדי בין ההורים עוזר לעקביות.
יש לנסות לזכור שהכללים הם לטובת הילד ולטובת הקשר בין ההורים לילד.
ככל שההורים יביעו יותר אהבה לילד הם יכולים להנהיג כללים להתנהגויותיו ללא חשש!

להנהיג כללים

פיתחו את המודל

איתן ארם, עו"ס מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך; אורית בר-יובל, עוסי”ת מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת; נילי עמוס איטמן, עוסי”ת פסיכותרפיסטית; מיכל טורגן אניקסטר, עוסי”ת מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת; דורית ארם, פרופ' בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב.

מחומש ההורות בשדה המחקר

מוצגות כאן כמה דוגמאות למחקרים שנעשו בהקשר של מודל ״מחומש ההורות״ במסגרת פעילות המעבדה לחקר הגיל הרך, בראשות פרופ׳ דורית ארם, בית הספר לחינוך, אוניברסיטת תל אביב.

התנהגות של הורים בישראל ורווחה הורית

התנהגות הורית מיטבית על פי מודל ״מחומש ההורות״ ורווחה הורית וכללית של אבות ואימהות לילדים בגיל הרך בישראל (שגיא, 2019)

מעורבות הורים בפעילות דיגיטלית של ילדים בקורונה

הקשרים שבין התנהגות הורית מיטבית של הורים על פי מודל ״מחומש ההורות״ ומעורבותם בפעילויות הדיגיטליות של ילדיהם במהלך הסגר הראשון של מגיפת הקורונה, בקרב הורים ישראלים, יהודים וערבים (Meoded Karabanov, et al., 2021)

הורים גרושים והתנהגות פרו חברתית של ילדים

התנהגות הורית מיטבית על פי מודל ״מחומש ההורות״ של אבות ואימהות גרושים בישראל והקשר בינה לבין התנהגות פרו-חברתית של ילדיהם (ברויטמן, 2022)

איכות השינה של ילדים בגיל הרך

התנהגות הורית מיטבית על פי מודל ״מחומש ההורות״ ואיכות השינה של ילדים בגיל הרך (אבן טוב, 2020)

למידע נוסף על מחומש ההורות

ליצירת קשר

נשמח להתייחס לכל שאלה, הערה או רעיון.

ניתן לפנות גם ללינור שגיא בטלפון 0505243874 או במייל contact@hamehumash.com

דילוג לתוכן